Actuele vacatures bij BM Engineering

BM Engineering is een studiebureau op mensenmaat dat gebouwen en infrastructuur ontwerpt voor klanten in de private en de publieke sector. We zijn specialist in de verschillende onderdelen van het bouwproces: van fundering en constructie, over technieken voor een optimaal leef- en werkcomfort, tot engineering van technische projecten. Het multidisciplinair team en de meewerkende vennoten zetten de meest vooruitstrevende kennis, technieken en software in om een antwoord te vinden op de vragen van elke opdrachtgever.

Bekijk de actuele vacatures bij BM Engineering...

Staalsoorten

 • Weervast staal

  Weervast staal ('corten') is bestendig tegen atmosferische corrosie. Het vertoont het typische, bruine patina. Het gebruik ervan is in de jaren 1960 uit de Verenigde Staten naar Europa overgewaaid. Oorspronkelijk was het uitsluitend verkrijgbaar onder de merknaam Cor-ten. Nu is het verkrijgbaar onder verschillende merknamen, oa. Indaten, Arcorox...

  Lees meer

 • Roestvast staal

  Roestvast staal (rvs) heeft - volgens de Europese normen - een minimaal chroomgehalte van 10,5 % en een maximaal koolstofgehalte van 1,2 %. Als deze twee voorwaarden vervuld zijn, ontstaat een beschermende, zelfherstellende chroomrijke oxidelaag - de passivatielaag.

  Lees meer

 • hogesterktestaal

  Hogesterktestaal

  Hoogsterkte staal is een staalsoort met een lage hoeveelheid koolstof en een hoge sterkte. Door een andere chemische opbouw, een andere walsprocedure en een andere legering is de vloeigrens bij hogesterktestaal verhoogd. 'Gewoon constructiestaal' heeft een gegarandeerde rekgrens 235 of 355 N/mm2. Het hogesterktestaal heeft gegarandeerde rekgrenzen van 460 tot maar liefst 1100 N/mm2.

  Lees meer

 • warmgewalste staalprofielen

  Warmgewalst profielstaal

  De profielen worden geklasseerd onder de lange producten, zijnde de producten die één afmeting vertonen die opmerkelijk groter is dan de andere twee afmetingen die de doorsnede bepalen. Profielen verkrijgen hun vorm (I, H, U, …) door het walsen onder hoge temperatuur. Ze worden genoemd naar hun doorsnedevorm.

  Lees meer

Weervast staal ('corten')

Weervast staal ('corten')

Omschrijving

Weervast staal is bestendig tegen atmosferische corrosie. Het is constructiestaal dat (licht) gelegeerd is, hoofdzakelijk met koper (Cu) en fosfor (P). Daardoor wordt een beschermende oxidatielaag gevormd die het corrosieproces aanzienlijk vertraagt en het onderliggende staal beschermt tegen verdere corrosie. Weervast staal heeft dus geen verdere corrosiebescherming nodig.

Het vertoont het typische, bruine patina. Het gebruik ervan is in de jaren 1960 uit de Verenigde Staten naar Europa overgewaaid. Oorspronkelijk was het uitsluitend verkrijgbaar onder de merknaam Cor-ten. Nu is het verkrijgbaar onder verschillende merknamen, oa. Indaten,...

Vooral bij gevelbekledingen wordt weervast staal steeds vaker door architecten toegepast en dit vanwege de fraaie esthetische eigenschappen en de fascinerende natuurlijke kleuren van het materiaal. Het gebruik ervan zit duidelijk in de lift, ook bij kunstenaars. Constructief ontwerpers zullen weervast staal vooral gebruiken omdat het een interessante mogelijkheid biedt om economisch en onderhoudsvriendelijk te bouwen, met name in de bruggenbouw.

Brochure : 'Weervast staal - Een leidraad'

Projecten met weervast staal

staalbouw

Inspiratie

Utiliteitsgebouwen

Elementen in staal

Infrastructuur

Woningen

Industriegebouwen

Staalbouwwedstrijd

Informatie

Materiaal & technologie

Helpdesk

Opleidingen, cursussen & studiedagen

Publicaties

Bedrijven

Tools

Magazine

Bekijk hier meer magazines

Infosteel permanent & gold members

Bekijk hier alle onze bedrijfsleden

Infosteel vzw focust op het goed gebruik van

staal in de bouw

Actief in België en het G.H.Luxemburg

Als ledenorganisatie beschikt Infosteel over een uitgebreid netwerk van meer dan 600 leden, afkomstig uit de hele staalbouwketen: staalproductie en verwerking, staalbouw, studiebureaus, architecten, oppervlaktebehandeling, staalhandel, geveltoepassingen, toelevering, software enz.

Infosteel deelt zijn kennis en expertise door middel van studiedagen, opleidingen, projectbezoeken, publicaties, netwerkactiviteiten en een helpdesk. Tenslotte is Infosteel actief in tal van technische werkgroepen inzake wetgeving en normering waar de belangen van het materiaal “staal” en het “bouwen met staal” behartigd worden.

staalbouwen

Focus op goed gebruik van

staal in de bouw

Actief in België en het G.H.Luxemburg

Welkom bij Infosteel

Als ledenorganisatie beschikt Infosteel over een uitgebreid netwerk van meer dan 600 leden, afkomstig uit de hele staalbouwketen: staalproductie en verwerking, staalbouw, studiebureaus, architecten, oppervlaktebehandeling, staalhandel, geveltoepassingen, toelevering, software enz.

Infosteel deelt zijn kennis en expertise door middel van studiedagen, opleidingen, projectbezoeken, publicaties, netwerkactiviteiten en een helpdesk. Tenslotte is Infosteel actief in tal van technische werkgroepen inzake wetgeving en normering waar de belangen van het materiaal “staal” en het “bouwen met staal” behartigd worden.

Onze events

Infosteel permanent & gold members

Bekijk hier alle onze bedrijfsleden

Volg ons op Facebook

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn

Helpdesk

Infosteel beschikt over een helpdesk voor het beantwoorden van vragen over de verschillende kennisdomeinen ( brandveiligheid, duurzaam bouwen, Eurocodes, detaillering, EN 1090, corrosie).  De helpdesk is in principe gratis voor voorschrijvers (investeerders, architecten,…).  Bedrijven actief in de productie, uitvoering of toelevering van staal genieten van een aantal uren gratis advies in functie van de gekozen ledenformule  De helpdesk verstrekt enkel vrijblijvend advies over technische aspecten.  Vragen  m.b.t. marktonderzoek, business intelligence enz. kunnen niet beantwoord worden. Vragen kunnen enkel schriftelijk gesteld worden via onderstaand formulier.

Disclaimer

Infosteel vzw poogt de vragen te beantwoorden met een zo groot mogelijke zorgvuldigheid. Doch dient men de mogelijkheid niet uit te sluiten dat onjuistheden in het antwoord kunnen voorkomen. Diegene die van het antwoord gebruik maakt, aanvaardt daarvoor het risico. Infosteel vzw neemt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade die mocht voortvloeien uit (onoordeelkundig) gebruik van deze gegevens.

De helpdesk is in principe gratis voor voorschrijvers

Disclaimer

Deze website infosteel.be is eigendom van Infosteel vzw.  Door de toegang en het gebruik van de website verklaart u zich uitdrukkelijk akkoord met de onderstaande algemene voorwaarden:

 • De inhoud van deze site, met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- en bedrijfsnamen, teksten, beelden e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Infosteel of aan de rechthoudende derden.
 • De informatie op de website is van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan individuele omstandigheden of voor het toepassen op een specifiek bouwproject. De informatie kan dus niet als een persoonlijk of professioneel advies naar de gebruiker worden beschouwd of als advies voor een bouwproject.
 • Infosteel verleent grote inspanning opdat de verstrekte informatie zo kwaliteitsvol mogelijk zou zijn. Ondanks deze inspanning is het mogelijk dat er zich onjuistheden, lacunes of fouten in de verstrekte informatie kunnen voordoen.  Infosteel biedt geen garanties m.b.t. de juistheid of volledigheid van de gegevens. Infosteel kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die ontstaat uit het gebruik van de informatie op deze site. Dit voor zowel eigen informatie als voor informatie van derden.
 • De inhoud van de site, met inbegrip van links, kan altijd en zonder aankondiging aangepast, of aangevuld worden. Infosteel geeft geen garanties voor de goede werking van de website en kan op geen enkele wijze aansprakelijk gehouden worden voor een slechte werking of tijdelijke onbeschikbaarheid van de website.
 • De website bevat links naar websites of pagina's van derden of partners. Het plaatsen van links naar deze websites of pagina’s impliceert op geen enkele wijze een impliciete goedkeuring van de inhoud ervan.  Infosteel verklaart uitdrukkelijk dat zij geen inspraak heeft over de inhoud of over andere kenmerken van deze websites en kan in geen geval aansprakelijk gehouden worden voor de inhoud of de kenmerken ervan of voor enige andere vorm van schade door het gebruik ervan.
 • Het Belgisch recht is van toepassing op deze site. In geval van een geschil zijn enkel de rechtbanken van het arrondissement Brussel bevoegd.
 • Infosteel Helpdesk : Infosteel vzw poogt de vragen te beantwoorden met een zo groot mogelijke zorgvuldigheid. Doch dient men de mogelijkheid niet uit te sluiten dat onjuistheden in het antwoord kunnen voorkomen. Diegene die van het antwoord gebruik maakt, aanvaardt daarvoor het risico. Infosteel vzw neemt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade die mocht voortvloeien uit (onoordeelkundig) gebruik van deze gegevens.

Infosteel maakt gegeven informatie door haar leden of zakenrelaties niet over aan derden. Deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden uitsluitend gebruikt voor de eigen leden- en klantenadministratie.

De leden of zakenrelaties kunnen altijd verzoeken om de persoonlijke gegevens die zij hebben overgemaakt te raadplegen, te verbeteren of te schrappen. Dit kan gebeuren door het versturen van een e-mail naar  

Disclaimer Helpdesk

Infosteel vzw poogt de vragen te beantwoorden met een zo groot mogelijke zorgvuldigheid. Doch dient men de mogelijkheid niet uit te sluiten dat onjuistheden in het antwoord kunnen voorkomen. Diegene die van het antwoord gebruik maakt, aanvaardt daarvoor het risico. Infosteel vzw neemt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade die mocht voortvloeien uit (onoordeelkundig) gebruik van deze gegevens.

Rekentools stalen spanten

In geen geval kan BuildSoft of Infosteel verantwoordelijk gesteld worden voor directe of indirecte schade geleden ten gevolge van het gebruik het softwareprogramma. Dit betreft zowel schade aan de computer waarop de programma's gebruikt worden, als schade die zou voortvloeien uit de het gebruik van de met de programma's berekende resultaten.

Rekentool stalen spanten : Woningbouw - Start hier

Rekentool stalen spanten : Hallenbouw - Start hier

Weervast staal

Weervast staal

Weervast staal is bestendig tegen atmosferische corrosie. Het is constructiestaal dat (licht) gelegeerd is, hoofdzakelijk met koper (Cu) en fosfor (P). Daardoor wordt een beschermende oxidatielaag gevormd die het corrosieproces aanzienlijk vertraagt en het onderliggende staal beschermt tegen verdere corrosie. Weervast staal heeft dus geen verdere corrosiebescherming nodig.

Het vertoont het typische, bruine patina. Het gebruik ervan is in de jaren 1960 uit de Verenigde Staten naar Europa overgewaaid. Oorspronkelijk was het uitsluitend verkrijgbaar onder de merknaam Cor-ten. Nu is het verkrijgbaar onder verschillende merknamen, oa. Indaten,...

Vooral bij gevelbekledingen wordt weervast staal steeds vaker door architecten toegepast en dit vanwege de fraaie esthetische eigenschappen en de fascinerende natuurlijke kleuren van het materiaal. Het gebruik ervan zit duidelijk in de lift, ook bij kunstenaars. Constructief ontwerpers zullen weervast staal vooral gebruiken omdat het een interessante mogelijkheid biedt om economisch en onderhoudsvriendelijk te bouwen, met name in de bruggenbouw.

Meer info...

Projecten (Staalbouwwedstrijd / Magazine)

 

Corrosiebescherming van staal

Vlak staal

FRACOF-methode voor staal-betonvloeren

fracof designguide coverDe FRACOF-methode laat toe om de weerstand van deels beschermde staal-betonvloeren na te rekenen, rekening houdend met het 'membraaneffect'. Een ontwerpgids en een referentiedocument van deze Fracof-methode werden voorgesteld tijdens de Fire Safety Day Luxembourg 2011.

"Large-scale fire tests conducted in a number of countries and observations of actual building fires have shown that the fire performance of composite steel framed buildings is much better than is indicated by fire resistance tests on isolated elements. It is clear that there are large reserves of fire resistance in modern steel-framed buildings and that standard fire resistance tests on single unrestrained members do not provide a satisfactory indicator of the performance of such structures.

The Design Guide presents guidance on the application of a simple design method, as implemented in FRACOF software, that has been developed as a result of observation and analysis of the BRE Cardington large-scale building fire test programme carried out during 1995 and 1996. The recommendations are conservative and are limited to structures similar to that tested, i.e. non-sway steel-framed buildings with composite floors. The guidance gives designers access to whole building behaviour and allows them to determine which members can remain unprotected while maintaining levels of safety equivalent to traditional methods.

In recognition that many fire safety engineers are now considering natural fires, a natural fire model is included alongside the use of the standard fire model, both expressed as temperature-time curves in Eurocode 1.

In addition to the Design Guide, a separate Engineering Background document provides details of fire testing and finite element analysis conducted as part of the FRACOF project and some details of the Cardington tests which were conducted on the eight-storey building at Cardington. The background document will assist the reader to understand the basis of the design recommendations in this publication."

Projectwebsite (hier)

Documenten - Downloads

Design guide FRACOFpdf
Door O.Vassart et B.Zhao
Engineering Background FRACOFpdf
Door O.Vassart et B.Zhao
Observation of real fires and Cardington Fire test pdf
Lezing gehouden door Dr. Renata Obiala, ArcelorMittal
tijdens de Fire Safety Day Luxembourg 2011
New Experimental Evidence and Fire testpdf
Lezing gehouden door Dr. Olivier Vassart, ArcelorMittal
tijdens de Fire Safety Day Luxembourg 2011
Simple design method pdf
Lezing gehouden door Prof. Colin Bailey, University of Manchester
tijdens de Fire Safety Day Luxembourg 2011
Design example and Fracof software pdf
Lezing gehouden door Riccardo Zanon, Ir. ArcelorMittal
tijdens de Fire Safety Day Luxembourg 2011

 

 

Partners van FRACOF-project :

fracof partners

Wie doet wat ?

Aalterpaint
ab associates
abt België
Aelterman
Aertssen
Aperam
Arcadis
ArcelorMittal
ArcelorMittal Projects Belgium
Arval by ArcelorMittal
ASB
ASK Romein
Astron Buildings
AuCARRE
BASF
Beeuwsaert Construct
Belgisch Instituut voor Lastechniek
Belgium Coatings
Belmetal (Grymafer)
Besix
BEST
beSteel
BJ CREATE
BM Engineering
Bressers Metaal
BSP Construction
Buildsoft
Bureau Bouwtechniek
Buro II & ARCHI+I
Ceqmas
Constructie Industrie
Construsoft
ConstruSteel
Cordeel
CSM Steelstructures
Datech
De Wandeler
Dejeond-Delarge
Dejond
Delrue
Deltastaal
Design Data
Disteel
DMW Dilien Metaalwerken
Dutch Engineering
ECCA
Edibo
Ejot
Emotec
Establis
Eurostructures (ArcelorMittal)
FABA-FEGC
Ferris
Ferrokonstrukt
Foamglas
Fonds du Logement (LU)
Frisomat
Galler
Galva Power
Greisch
GSV - Staalindustrieverbond
Hancke
Hempel
Houyoux Constructions
Icopal - Decra
Iemants Smulders
InCA
Industeel (ArcelorMittal)
Jack Muller
Janssens
Joris Ide
Kingspan Panels
Köco Belgium
Lambda-max
Mabilux
MAC Allaeys
Mahieu
Mathieu Gijbels
MBB
MCB
MDB / MICE Infracoustics
Meco Metal
Mersch
Metaleuven
Metalunion
Moker
Monnaie
MOSS
Moulan
Mouton
MOW Vlaanderen - Expertise Beton en Staal
Multi Engineering
Ney and Partners
NLMK La Louvière
NMBS
OCAB-OCBS
ODS Jansen
Parabuild - CAD Systems
Peikko
PGB
PPG Protective and Marine Coatings
Promat
RMIG
Rosseel
SAB-Profiel
Saey
SBE
Schroeder & Associés
SCIA
SECO
SETESCO
Signum+ architects
Simon-Christiansen & Associés
SobeMetal
Soludec
SPCm
SPW Service public de Wallonie
Stabilogics
Staco
Steel Concept and Design
Stendess
Sweco Belgium
Tase
Tata Steel - Colorcoat
TCS Timmers
Technifutur
Techno Métal Industrie
Technocon
Tides Architecture
TR-Engineering
Tractebel
Van Kerckhove
Van Meerbeeck Metalen
Vanlommel
VCL - Vervolmakingcentrum voor lassers
Verelst Aannemingen
Verhofsté nv
Victor Buyck Steel Construction
Vinçotte
VK Architects & Engineers
Voest Alpine
voestalpine Sadef
Whitebox
Willems Anker
Zinga
Zinkinfo Benelux

Lid worden

Infosteel biedt verschillende lidmaatschapsformules aan met bijhorende voordelen (abonnement op tijdschrift, kortingen, vermeldingen,...).

 • Lidmaatschapsformules voor bedrijven - (details & aansluitformulier)
 • Lidmaatschapsformules voor architecten - (details & aansluitformulier)
 • Lidmaatschapsformules voor onderwijs (onderwijsinstellingen, studenten, stagiairs): Gelieve contact op te nemen via

Bekijk hier onze ledenlijst

 

Het smalste huis van Antwerpen

Het smalste huis van Antwerpen

Voor sommigen is het ‘het ultieme wonen’, anderen noemen het een vorm van woon-exhibitionisme. Vier plateaus van 2,40 x 5,50 x 3,00 m tussen twee scheidsmuren organiseren is geen makkelijke taak. De basisbehoeften werken, eten, rusten, slapen werden er door de eigenaars- ontwerpers netjes over gespreid, elk met een eigen kleurtje.

De woning is één doorkijk, met de voor- en achtergevel van glas, gevat in een samengesteld en ontdubbeld kader van UPN 180 en L-profielen 150 x 75 x 10 . Deze hypertransparantie bleek niet alleen een noodzaak maar tegelijk ook een troef. Door de volledige openheid gaan de grenzen van het wonen vervagen en lopen exterieur en interieur naadloos in elkaar over.
Deze transparantie, waarbij elk facet van het leven op elke verdieping gearticuleerd wordt via zwarte stalen raamkaders als een omlijsting van het leven, is tevens een subtiele knipoog naar de vroegere functies in deze buurt. De gekleurde lampen, met voor elke verdieping een andere sfeer, geven het antwoord.

De eigenaars zijn erin geslaagd door het respecteren van één grote beperking, zichzelf net een bepaalde luxe en vrijheid te geven: een fantastische ligging, degelijke materialen, mooie detaillering, nieuwe technische snufjes, aangepast meubilair en de financiële ademruimte om deftig te kunnen leven.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Het smalste huis van Antwerpen
Huikstraat 47, Antwerpen
Plaats_Localisation

sculp(IT) architecten, Antwerpen    
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

sculp(IT) architecten, Antwerpen
Architect_Architecte

sculp(IT) architecten, Antwerpen
Studiebureau_Bureau d’études

Metalshape, Herentals
Rik Jacobs, Muizen
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Luc Roymans

Ligging

Ligging

Arianelaan 5 
B-1200 Brussel (Belgium) 
t. +32-2-509 15 01 
f. +32-2-511 12 81 
e. 

 

Bereikbaarheid

Via het openbaar vervoer:

Met de wagen :

 • Komende van Brussel centrum (Kleine ring)
  • Volg de richting E40 Luik
  • Op de E40, neem de afrit 19 Woluwe-Evere
  • Aan het ronde punt, neem rechts (u rijdt langs de Cora)
  • Aan het tweede ronde punt, neem links
  • Aan het eerstevolgende verkeerslicht, draai links de Arianelaan in
  • Het gebouw bevindt zich vooraan in de straat aan de linkerkant
 • Komende van de ring rond Brussel (RO)  :
  • Op verkeerswisselaar Sint-Stevens-Woluwe, neem de E40 Luik-Brussel richting Brussel.
  • Op de E40, neem de afrit 19 Woluwe-Evere
  • Aan het eerste ronde punt, neem links de autosnelweg over
  • Aan het tweede ronde punt, recht door (u rijdt langs de Cora)
  • Aan het derde ronde punt, neem links
  • Aan het eerstevolgende verkeerslicht, draai links de Arianelaan in
  • Het gebouw bevindt zich vooraan in de straat aan de linkerkant

Contact

Adres

Z.1 Researchpark 110 
BE - 1731 Zellik (Belgium) 
t. +32-2-509 15 01
e. 

 

Team

Koen Michielsen
General Manager
t. +32-2-509 15 06

Bénédicte Van Parys
Event Manager 
t. +32-2-509 15 05

Fabienne Huygens
Administratie
t. +32-2-509 15 01

José Jongen, ir. 
Technical Consultant via helpdesk

Eric Ceuterick, ir. 
Technical Consultant via helpdesk

Johnny Van den Borre, arch. 
Graphic Designer 
t. +32-2-509 15 04

 

Routebeschrijving

researchpark 110
Het bedrijvencentrum bevindt zich in het "Zenitel" gebouw.
Dit gebouw nam in 2002 deel aan onze Staalbouwwedstrijd - Meer info hier

Via het openbaar vervoer 1 km verwijderd van:

Met de wagen :

 • Komende van Antwerpen, Leuven, Luik, Namen via de ring rond Brussel (RO)  :
  • De ring richting Gent volgen.
  • Afrit 10 (groen bord) Zellik/Asse nemen. In de scherpe bocht van de afrit links aanhouden.
  • Volg de borden Research Park.
  • Links onder de ring rijden.
  • Aan het verkeersknooppunt 1/2 rondrijden en uitrit nemen
  • U bent in de juiste straat: Researchpark 110
  • Rechtdoor. Het gebouw "Zenitel"  bevindt zich aan de linkerkant, op het einde van de straat
 • Komende van Mons, Gent, Oostende via de ring rond Brussel (RO)  :
  • De ring richting Zaventem volgen.
  • Richting N9 Asse volgen
  • Afrit 10 Asse (Zellik) nemen. In de scherpe bocht van de afrit links aanhouden.
  • Aan het verkeersknooppunt 3/4 rondrijden en uitrit nemen
  • Volg de borden Research Park.
  • U bent in de juiste straat: Researchpark 110
  • Rechtdoor. Het gebouw "Zenitel"  bevindt zich aan de linkerkant, op het einde van de straat

 

Missie

Wie is Infosteel?

Infosteel, actief in België en het G.H. Luxemburg, focust op de promotie van goed gebruik van staal in de bouw. Als ledenorganisatie beschikt Infosteel over een uitgebreid netwerk van meer dan 600 leden, afkomstig uit de ganse staalbouwketen: staalproductie en verwerking, staalbouw, studiebureaus, architecten, oppervlaktebehandeling, staalhandel, geveltoepassingen, toelevering, software enz. Infosteel deelt zijn kennis en expertise door middel van studiedagen, opleidingen, projectbezoeken, publicaties, netwerkactiviteiten en een helpdesk.  Tenslotte is Infosteel actief in tal van technische werkgroepen inzake wetgeving en normering waar de belangen van het materiaal “staal” en het “bouwen met staal” behartigd worden

De leden van Infosteel genieten tal van voordelen.  Naast kortingen op events en studiedagen zorgt de verspreiding van ledennieuws, publicaties van projecten, opname van vacatures, enz voor extra visibiliteit binnen de (staal)bouwwereld.

Organisatie van events:

 • Staalbouwdag
 • Staalbouwwedstrijd
 • StudentenSTAALprijs
 • Docentendag
 • Projectbezoeken
 • Studiereizen

Communicatie en kennisoverdracht:

 • Het tijdschrift ‘info_steel’
 • Newsletters
 • De website : www.infosteel.be
 • Organisatie van studiedagen
 • Organisatie van cursussen en opleidingen
 • Werklunches
 • Uitgave van technische publicaties
 • Bibliotheek

Kennisdomeinen

Infosteel is actief binnen de verschillende technische domeinen van staalbouw en volgt de nieuwste evoluties van nabij op.  Dit gebeurt ondermeer door deelname aan de verschillende overheidscommissies  en door verspreiding van deze info naar de ledenen bouwwereld via werkgroepen en communicaties.  Volgende technische topics worden van nabij opgevolgd:

 • Eurocodes
 • Brandveiligheid
 • Duurzaam bouwen
 • CE markering en EN 1090
 • Oppervlaktebescherming
 • Uitvoering en detaillering
 • Dak en geveloplossingen

Helpdesk

Infosteel beschikt over een helpdesk voor het beantwoorden van vragen over de verschillende kennisdomeinen ( brandveiligheid, duurzaam bouwen, Eurocodes, detaillering, EN 1090, corrosie).  De helpdesk is in principe gratis voor voorschrijvers (investeerders, architecten,…).  Bedrijven actief in de productie, uitvoering of toelevering van staal genieten van een aantal uren gratis advies in functie van de gekozen ledenformule  De helpdesk verstrekt enkel vrijblijvend advies over technische aspecten.  Vragen  m.b.t. marktonderzoek, business intelligence enz. kunnen niet beantwoord worden.

Infosteel-Compliance-Guidelines ( EN -   NL -   FR )

Verbindingen & detaillering

De norm EN 1090 en CE-markering

De norm NBN EN 1090-1 "Uitvoering van staalconstructies en aluminiumconstructies - Deel 1: Eisen voor het vaststellen van de conformiteit van constructieve onderdelen" werd eind 2009 goedgekeurd.

De norm werd ook opgenomen in het Publicatieblad van de Europese Unie, wat inhoudt dat de norm de status heeft van geharmoniseerde norm, met als einddatum voor de coëxistentieperiode 31/6/2014.  Wanneer deze coëxistentieperiode eindigt, is de CE-markering verplicht voor alle bouwproducten die op de Europese markt (de lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) gebracht worden, binnen het toepassingsgebied van de norm vallen en voor zover de Bouwproductenverordening (of een nationale regelgeving) daartoe verplicht. Daarnaast wordt de CE-markering ook aanvaard in Turkije en Zwitserland.

In de norm zelf wordt de datum van toepassing van de norm (januari 2010) gegeven en de datum van intrekking van bestaande nationale normen die in tegenspraak met NBN EN 1090-1:2009 zouden zijn (augustus 2011).  Deze data geven aan wanneer de norm de regels der kunst en van goed vakmanschap zal vormen. Deze data hebben geen betrekking op de CE-markering.

De normen EN 1090 zijn het sluitstuk van de nieuwe Europese normen voor staalconstructies.  EN 1990 behandelt de (algemene) grondslagen voor het ontwerp en de berekening. De reeks EN 1991 geeft de voorschriften voor de belastingen. De reeks EN 1993 omvat alle voorschriften en rekenregels voor het ontwerp en de berekening van staalconstructies. Uitgangspunt hier