‘Le Delta’ het vernieuwde cultuurhuis van Namen

‘Le Delta’ het vernieuwde cultuurhuis van Namen

Ontwerp: © Samyn & Partners - foto's: Jo Van den Borre (Infosteel)

Het voormalige ‘Maison de la Culture’ aan de samenvloeiing van Samber en Maas in Namen was dringend aan restauratie en uitbreiding toe om tegemoet te komen aan de actuele eisen van een modern cultuurhuis. De herinrichting van de directe omgeving werd eveneens in het nieuwe project opgenomen.

Plein en ontwerp

Het gebouw, ontworpen door Victor Bourgeois begin jaren ’60 voor de provincie Namen, werd grondig aangepakt door het architectenbureau Philippe Samyn & Partners. Zoals nogal gebruikelijk bij statige bouwwerken uit die periode werd een esplanade voorzien voor het gebouw. Architectuur mag dan wel ‘de kunst van de leegte zijn’, toch was dit plein heden ten dage niet echt uitnodigend voor de bezoeker. Architect Philippe Samyn vond inspiratie in een verdwenen rond torengebouw, namelijk één van de grote torens van de middeleeuwse omwalling (de Saint-Servais-toren - 1388), die in de onmiddellijke nabijheid stond. De architect vulde het concave torengebouw van Bourgeois aan met een cilindervormig volume 'op voet'. Dit steunt op een volle stalen kolom van zo’n 30 cm diameter die samen met 14 stalen liggers met variabele hoogte (S235) en verticale trekkers (S690) die de nieuwe ‘Tambour’-zaal ondersteunen. Deze nieuwe rotonde aan de oostzijde van de site is een sterk architecturaal signaal met respect voor het bestaande gebouw.

Atypische werf 

Voor aannemer Thomas & Piron, voornamelijk actief in de residentiële nieuwbouw, was dit een zeer atypische werf met een complexe mix van oude en nieuwe structuren, een cultureel programma met typische eisen (akoestiek en dergelijke), het historisch erfgoed, de moeilijke werftoegang, etc... Zo werden de afbraakmaterialen en grote hoeveelheden grond afgevoerd langs het water met een péniche (een klein vrachtschip).

Staalplaat bij de gevels

Het bestaande concave torengebouw (‘de croissant’) met ondermeer de inkom, exporuimten en een museum, werd opgehoogd met een mezzanine gebruikmakend van slanke stalen kolommen (diameter 196 mm) en afwerkt met een houten dakstructuur. De volledige oostgevel werd vernieuwd en voorzien van een automatisch zonweringsysteem met lamellen in z-vorm opgebouwd uit staalplaat Magnelis® van ArcelorMittal. Deze is aan beide zijden bekleed met metallische zinkbekleding met verhoogd aluminium- en magnesiumgehalte (3%) en is uitermate corrosiebestendig en biedt betere bescherming op de snijranden. Voor de gevels werd gebruikgemaakt van crepi, glas, hout en Magnelis®-staalplaat. Ook de dorpels bij de ramen werden in hetzelfde materiaal uitgevoerd.

Stalen noodtrap als architecturaal element

De uitbreiding en vernieuwing aan de westzijde (bij de Rue des Bouchers) omvat de grote zaal, vergaderzalen, opnamestudio’s en bovenop een daktuin. Hier werd een noodtrap in gegalvaniseerd staal toegevoegd met borstweringen en afscherming in geperforeerd gegalvaniseerd staal. De perforatie is bijzonder door aan combinatie van grote en kleine cirkels. Architect Samyn is bijzonder lovend over het enthousiame van de vaklui, die bvb nog laat op de avond via sociale media lieten weten dat de ‘fusée’ is geplaatst. De ‘fusée’ is het kunstwerk ‘Silver Rocket’ in inox van autodidact Frédéric Platéus, dat teruggeplaatst werd op het gebouw.

Le Delta

Na meer dan twee jaren van renovatiewerken vervelde het ‘Maison de la Culture de la Province de Namur’ niet alleen architecturaal, maar ook filosofisch. Het vernieuwde cultuurhuis is niet enkel voorbehouden voor de bewoners van de stad Namen. Het is een provinciale instelling die zich richt tot de bevolking van de gehele provincie. Samen met al de programatorische vernieuwingen kwam ook een nieuwe naam: Le Delta. Onder de titel Grand Ouvert Go Go opent het cultuurhuis op 21 en 22 september met een gratis feestweekend.

www.ledelta.be

Ontwerp: © Samyn & Partners - foto's: Jo Van den Borre (Infosteel) / Quentin Olbrechts & Ghislain André (Samyn and Partners)

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS - Photo: Quentin Olbrechts (SAMYN and PARTNERS)

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS - Photo: Ghislain André (SAMYN and PARTNERS)

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS - Photo: Quentin Olbrechts (SAMYN and PARTNERS)

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS - Photo: Quentin Olbrechts (SAMYN and PARTNERS)

  • © Projet: SAMYN and PARTNERS